Aurinkorannikko Matkailukohteena Kari Mäkelän luennosta 3.5.2016

referaatti, Juhani Uhlgren

Malagan Lentoaseman historiaa ja sen merkityksestä Espanjalle.

Maaliskuussa 1961 suomalainen lentoyhtiö KarAir sai ensimmäisenä ulkomaalaisena lentoyhtiönä luvan avata säännölliset reittilennot Helsinki-Malaga, jotka täyttyivät heti.  Reittiä lennettiin Göteborgin ja Lunxenburgin kautta (ju huomautus välilaskuilla) Convair Metropolitan koneilla (tyyppimerkki CV 440). Seuraavana vuonna neljä muuta neljä muutakin yhtiötä saivat luvan lentää.

Silloinen vaatimaton lentoasema uusittiin ja avajaislennolla Pariisista saapui yllättäin aikansa huippu naisnäyttelija Brigitte Bardot, jota odotti kentällä valkoinen Rolls Royce tumman kuljettajan kanssa.

Tänä päivänä Malagan kenttä on Espanjan neljänneksi vilkkain kenttä Madridin, Barcelonan ja Palma de Mallorcan jälkeen. Nykyisin lyhin lentomatka Suomesta n. 4,5 tuntia.

 

Matkailijamääristä

2015 oli toinen peräkkäinen ennätysvuosi matkailijoissa, 14,4 milj. matkustajaa. Heistä vain 2 milj. Espanjan muilta kentiltä. Espanjassa käy vuosittain n.60milj matkailijaa. Andaluciaan odotetaan n. 27 milj turistia.

 

Andalucia ja aurinkorannikko tänään

Andalucia on Espanjana eteläisin kahdeksasta itsehallintoisista maakunnista pinta-ala 87.300 neliökilometriä, jossa n.8 milj.asukasta.

 

Miksi nimenomaan Aurinkorannikolle?

Kolumbialaiskirjailija Gabriel Garcia Marguez kirjoitti aurinkorannikosta romaanissaan ”Sadan vuoden yksinäisyys”,”Vaikuttaa, että valo keksittiin täällä”. Andaluciassa  sadepäiviä on keskimäärin 45 vuodessa.

Ilman laatu on hyvää kun ei ole rakasta teollisuutta, -lyhyt lentomatka, -helppokohde kieltä osaamattomalle, -hinta/laatusuhde hyvä, -monipuolinen matkailukohde, -suomalaisilla paljon sukulaisia /ystäviä asuu aurinkorannikolla.

 Erilaisia matkustustapoja on mm. valmismatkat, jolloin lyhyessä ajassa näkee paljon ja kaikki on valmiina. Omatoimimatkat, jolloin ei ole sidottu aikatauluihin. Puolensa kullakin. Monet suomalaiset asuvat osan vuotta aurinkorannikolla.

 

Turvallisuudesta

·                 Passi tai virallinen henkilökortti mukaan, josta kopio aina mukana

·                 Eurooppalainen sairaanhoitokortti

·                 SOS- passi tai sitä vastaavat tiedot aina mukana.

·                 Vain välttämätön käteinen mukana liikuttaessa majoituspaikan ulkopuolella

·                 Hotellin ja majoituspaikan osoite aina vain omassa tiedossa                        

La Vida Logo